Asadar, cand lemnul este pregatit pentru a fi lucrat, imi aleg instrumentele pe care eu le consider potrivite pentru cioplire. In general, asa cum am mai spus, prefer esentele moi, usor de "modelat", ascultatoare, dar si unealta aleasa trebuie sa fie pe masura. De-a lungul timpului mi-am procurat diverse instrumente specifice lucrarii lemnului, dalti, pensule, ciocane, lame:
Desi toate isi fac treaba onorabil, daltile pe care le utilizez foarte des au ramas cele facute de mana mea, dupa ce am inteles care sunt "exigentele" lemnului. Poate ca tie cititorule ti se vor parea adevarate artefacte arheologice, insa vechile mele instrumente cunosc drumul fiecarei fibre de lemn la fel de bine ca si mana mea:
La final sunt mandru, multumit de fiecare lucrare in parte...si marturisesc ca ma despart cu greu de icoane sau de peisaje gandite si manuite zile intregi. In acelasi timp insa, ma bucura privirile, zambetele si interesul celor care fac cunostinta cu arta mea. Consider ca valoarea ti-o da lucrul bine facut si placutul oamenilor. Important este sa lasi ceva in urma ta de care sa se bucure sau sa foloseasca urmasilor; asta inseamna ca nu ai trait degeaba.
In pictura si sculptura s-ar putea sa nu te bucuri in timpul vietii de recunoastere, dar daca ai talent si daruire, cei ce vor veni dupa tine iti vor aprecia munca.
Acesta este si telul meu...sa ofer lucrarilor mele nu neaparat valoare materiala, cat spirituala!
Pana la urmatoarea intalnire, va salut cu drag,
Al vostru C-tin Doru Negoescu